Ülkelerin Çatışma Alanı Olarak Spor


Suudi Arabistan ve müttefikleri Haziran 2017’den bu yana Katar’ı haksız bir şekilde İran ve Müslüman Kardeşlerle olan ilişkilerinden dolayı teröre destek vermekle suçlamakta ve bunun bir parçası olarak da en önemli medya kuruluşlarının başında gelen El Cezire’yi kapatma talebinde bulunmaktalar. Bu gerilimin bir parçası olarak Suudi Arabistan Devleti BeIN Spor kanalına ağustos ayında ceza kesti.

Suudi Arabistan Otoritelerine göre, Euro 2016 futbol maçlarını izleyebilmek için kendi kanalına abone olmaya zorladıkları ve “tekelci” uygulamalardan dolayı yaptıkları  “ihlaller” nedeniyle BeIN Spor kanalına 2.6 milyon dolar ceza verdi. Bu ceza aslında yeni bir sorun değil çünkü 2018 FIFA Dünya Kupası yayın hakkını Ortadoğu bölgesinde elinde bulunduran BeIN Spor kanalının yayınları BeoutQ üzerinden korsan bir şekilde yayınlaması kanalı milyarlarca dolar zarara soktu. Kanal, Suudi Arabistan’a karşı 1 milyar dolarlık bir tahkim süreci başlattı.

FIFA, bu yılın temmuz ayı ortasında “BeoutQ”adındaki bir korsan kanalın Orta Doğu Bölgesinde 2018 FIFA Dünya Kupası açılış maçlarını yasadışı bir şekilde dağıttığının farkında olduğunu belirten bir bildiri yayınladı. FIFA; fikri mülkiyet haklarının ihlallerini çok ciddiye aldığını ve bu tür yasadışı faaliyetlere destek verdiği görülen meşru kuruluşlara karşı eylemlere dönük tüm seçenekleri araştıracağına dair bir açıklama yayınladı. Dolayısıyla bu açıklamada hem BeoutQ hem de Suudi Arabistan Devleti FIFA tarafından bir yaptırımla karşı karşıya kalabilir.

FIFA’nın bu açıklamasının ardından Suudi Arabistan yetkilileri de FIFA’yı eleştirerek BeIN Spor’un Katar Devleti’nin bir politika aracı olduğunu belirttiler. Aynı doğrultuda, Mısırlı spor yorumcusu Essam Shaltout konuyla ilgili şu hususları söyledi: “Bu krizin, Katar'ın diğer Arap ülkelerini tahakkümüne son vermek için alternatifler sunmaları için motive etmesi gerektiğini düşünüyorum”. Dolayısıyla, siyasi olarak birbirlerinin yanında olan devletlerin sportif anlaşmazlıklarda da benzer tavrı sürdürdüklerini bu olayda görmekteyiz. Yine aynı doğrultuda, BeIN Spor’a karşı yapılan fikri mülkiyet hakkının ihlali Katar Devleti’nin eline Suudi Arabistan’da ticari kuralların keyfi uygulandığı ve hukukun üstünlüğünün olmadığı konusunda tüm dünyaya güçlü bir mesaj gönderme yolunu açtı.

Sonuç olarak, ülkelerin yaşadıkları politik meselelerde takındıkları tavırlar spor alanına da aynı oranda sirayet etmektedir.

Yorumlar