Erken Yaşlarda Çocukların Çoklu Sporlara Katılmasının Avantajları

Tüm dünyada ve son yıllarda da ülkemizde çocukların erken yaşlarda spora yönlendirmeleri adına birçok çalışma yapılmaktadır. Aslında çocukların erken yaşta başlayıp performans sporcusu olana kadar ele alınması gereken süreç ne yazık ki ülkemizde amacına uygun olarak yapılmamaktadır.

Ülkemizde genellikle bu süreç yetenek modellemesinin ilk fazı olan seçme bölümünden öteye gidememektedir. Yani çocuklara yalnızca motorik ve antropometrik testler yapılarak ölçülen testlerin değerleri ve örneklem grubundaki sıralamasını çocuklara ve ailelere verip süreç sona erdirilmektedir. Dolayısıyla "seçim" süreci bile tam olarak tamamlanmadan süreç sona ermektedir.


 Bu girişten sonra benim bu konu ile ilgili şahsi kanaatim çocukların çok küçük yaşta tek bir branşa yönlendirmek ve çoğuna sen seçilmedin demek yerine onların küçük yaşta çoklu spor branşlarına katılmalarını sağlamanın daha verimli olacağı kanısındayım. Çünkü farklı spor branşlarının temel hareketleri çocukların temel hareket becerilerini daha iyi geliştirecektir. Çünkü bu çoklu branşlarda çocukların öğreneceği koşma, sıçrama, atma, yakalama gibi temel hareket becerilerini erken yaşlarda öğrenebilir. Bu hareketlerde çocukların temel motorik becerilerine de olumlu yönde etkileyecek ve çocukların fiziksel ve atletik gelişimine katkıda bulunacaktır. bu çoklu spor branşlarından sonra çocukların tercih ettiği spor branşlarında da daha başarılı olabilirler.


Çoklu fiziksel aktivite ile birlikte, çocuklar daha fazla hareket yeteneğini öğrenme şansını sahip olabilirler.

Çoklu fiziksel aktivite yoluyla, çocukların esneklik, dayanıklılık, kuvvet, sürat, güç ve genel fizik kondisyonunu geliştirecektir.

Yine genç yaşlarda, tek bir spor branşıyla spor hayatına başlayan çocukların sakatlanma oranı, çoklu sporlarla genel fiziksel kondisyonu gelişen çocuklardan daha yüksek olacaktır.

Sonuç olarak, çocukları yetenek seçimi ile çok erken yaşlarda tek bir spor branşına yönlendirmek yerine, çoklu branşlarda çocukların hem temel motorik özelliklerinin güçleneceği hem de birçok spor branşıyla tanıştıktan sonra çocukları ilgi duydukları spor branşlarına yönlendirmenin daha sağlıklı olabileceği kanısındayım.

Yorumlar