25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları: Erzurum 2011

Türk Telekom'un ana sponsoru olduğu 25.Dünya Üniversiteler Kış Oyunları, Pazar günü 20 bin kapasiteli Cemal Gürsel Stadı’ndaki muhteşem kapanış töreniyle sona erdi.
Oyunlara 58 ülkeden 2500’e yakın sporcu ve yöneticinin katıldı. Erzurum’u küçük bir şehirden uluslar arası çehre kazanmış bir şehre dönüştüren kış oyunlarında; alp disiplini, biathlon, buz hokeyi, curling, kayakla atlama, kayaklı koşu, kuzey kombine, snowboard, serbest stil kayak, artistik buz pateni ve sürat pateninden oluşan, toplam 11 branşta 168 yarışma yapıldı. 
163 madalyanın dağıtıldığı oyunlarda, Rusya 14 altın, 14 gümüş, 10 bronz madalyayla birinci, Güney Kore 7 altın, 3 gümüş ve 5 bronzla ikinci, Ukrayna 6 altın, 5 gümüş ve 4 bronz ile 3. Olurken, ülkemizin oyunlardaki tek madalyası, artistik buz pateni çiftler dalında Alper Uçar ve Alisa Agafonova ikilisinden geldi. İkilinin kazandığı gümüş madalya ülkemizin bu oyunlarda kazandığı ilk madalya olması da ayrı bir önem arz etmektedir. 26. Kış Oyunlarına ev sahipliği yapacak Slovenya ise toplamda kazandığı 7 madalya ile 11. oldu.
Daha önce 2005 yılında İzmir’de yapılan yaz oyunlarını büyük bir başarıyla gerçekleştirmiş olan ülkemiz, Erzurum’da gerçekleştirilen kış oyunlarını da büyük bir başarıyla organize etmiştir. Oyunların gerçekleştireceği Erzurum iline tesis ve altyapı yatırımları 735 milyon TL’yi bulmuştur. Bu yatırım ülkemiz tarihinde tek seferde yapılan en büyük spor yatırımı olmuştur. Ayrıca Erzurum’a kazandırılan tesislerle artık sporcularımız yurtdışında kamp yapıp yarışmalara hazırlanmak yerine, yıl boyunca Erzurum’da yarışmalara hazırlanabilecekler. Oyunlarda kullanılan tesisler ise aşağıdaki gibidir:
Kandilli Kuzey Disiplini Kayak Merkezi: Kayaklı Koşu ve Biathlon branşlarında hizmet verdi.
Kayaklı Koşu (Sprint Pisti-Serbest, Sprint Pisti-Klasik, 2.5 km Mavi Pist,  2.5 km Kırmızı Pist, 3.75 km Mavi Pist, 3.75 km Kırmızı Pist, 5 km. Mavi Pist).
Biathlon (2 km. pist, 2.5 km. pist, 3 km. pist, 3.3 km. pist, 4 km. pist)
Türk Telekom Kayakla Atlama Tesisi: 5 adet kuleye sahiptir.
Büyük Tepe K125, Normal Tepe K 95, K65, K40 ve K20 kulelerine sahiptir.
Konaklı Alp Disiplini Kayak Tesisi: Alp Disiplini branşında hizmet vermiştir.
Erkekler Süper Büyük Slalom Pisti
Erkekler Büyük Slalom Pisti
Erkekler Slalom Pisti
Bayanlar Süper Büyük Slalom Pisti
Bayanlar Büyük Slalom Pisti
Bayanlar Slalom Pisti
Palandöken Kayak Merkezi: Snowboard ve Serbest Stil Kayak branşlarında hizmet vermiştir.
Snowboard: Paralel Dev Slalom, Snowboard Kross, Half Pipe, Slope Style dallarının yapılacağı pistlere sahiptir.
Serbest Stil Kayak: Kayak Kros Yarışma Alanı ve Mogul pistlerinden oluşmaktadır.
2000 Kişilik Buz Pateni Salonu: 2000 kişilik seyirci kapasitesine sahiptir. Oyunlarda Artistik Paten ve Sürat Pateni branşlarında kullanılmıştır.
THY Buz Pistileri: Cemal Gürsel Spor Kompleksi’nin içine inşa edilmiş olan tesiste, erkek buz hokeyciler için 3000 kişilik, bayan buz hokeyciler için 500 kişilik iki adet pistten oluşmaktadır.
Milli Piyango Buz Pisti: 1000 adet seyirci kapasitesine sahip tesiste, curling branşı gerçekleştirilmiştir.
Branşlarla İlgili Kısa Bilgiler:
Alp Disiplini: Alp disiplini (alpine skiing ya da "downhill skiing") kar üzerinde kayaklarla birlikte yapılan, kapılardan geçerek en hızlı aşağıya inmenin temel olduğu bir yarışmadır. 1936 Kış Olimpiyatları ile birlikte Olimpiyat sporları arasına katılmıştır. Sporcular Olimpiyat ve Dünya şampiyonalarına katılabildiği gibi her sene Dünya Kupası yarışlarına da katılır. Dört önemli disiplin vardır. Bunlar; Slalom (SL), büyük slalom (GS), super büyük slalom (super-G) ve iniş yarışlarıdır. (vikipedi.org)
Biatlon: Kayaklı koşu ile tüfekli atışın bir araya getirildiği kış sporudur. Sporun 18. yüzyıl İskandinavya'sına dayanan askeri kökenleri vardır; Askerlerin uzun Norveç veİsveç'in sınır arasında devriye gezerken iyi nişan almaları ve hızlı kayabilmeleri gerekiyordu. Bireysel, sprint, takım, takip ve toplu çıkış etkinlikleri vardır. Tüm engebeli parkurlardaki turlarda, yarışmayı ve atış mesafeseindeki hedeflere ateş etmeyi içerir. (vikipedi.org)
Buz Hokeyi: Buzun üzerinde iki takımla oynanan bir spor veya oyundur. Oyuncular hokey patenlerini giyip hokey sopalarıyla diski (pakı) kontrol etmeye çalışırlar. Oyuncular diski (pakı) kaleye sokarak sayı bulurlar. Takımda biri kaleci olmak üzere altı oyuncu molasız oynar. Aslen bir takımda 20'den fazla oyuncu vardır. Bir oyuncu kuralları ihlal ederse hakem ceza olarak takımı bir süreliğine 5 kişiyle oynatır. 26x56 mt. genişlikte bir alanda oynanır. 15 ya da 20 dakikalık üç devreden oluşur. (vikipedi.org)
Curling: 42 metre boyu, 4,3 metre eni olan buzdan bir pist (rink) üzerinde oynanan bir olimpik takım oyunudur. Buz üzerine disk şeklinde iç içe çizilmiş üç halka hedefi,evi oluşturur. Pistin iki ucunda olan 3,66 m çapındaki evin; oyun hattı, hogdan uzaklığı 6,4 m, birbirlerinde uzaklığı 34,7 m.'dir. Puan, ev'in merkezine karşı takımdan daha yakına taş atarak kazanılır. Hassaslık seviyesi ve kazanmak için ortaya konan stratejik düşüncenin karmaşık yapısı sayesinde curling "buz üzerinde satranç" olarak değerlendirilir. (vikipedi.org)
Kayakla Atlama: Dik bir rampadan aşağı kaymayı, havalanmayı, mümkün olduğunca yükseğe atlamayı ve ardından düşmeden yumuşak bir biçimde en uzak noktaya inmeyi içeren gösterişli bir spordur. (vikipedi.org)
Kuzey Kombine: Kayakla atlama ve kayaklı koşunun bir araya gelmiş halidir; iki gün süren bir rekabete dayanır. Birinci günde kayakla atlama, ikinci günde kayaklı koşuetkinlikleri gerçekleştirilir. Atletler yarışlarda bireysel, sprint ve takım halinde yer alırlar. Kuzey kombine Olimpiyatlarda, Dünya Kupası'nda, Dünya Şampiyonası'nda sadece erkekler dalında yer alır. (vikipedi.org)
Snowboard: Kar üzerinde snowboard adı verilen spor aleti kullanılarak yapılan bir ekstrem spordur. Sporcu snowboarda bağlanabilen özel bir çizme giyer ve böylece snowboard ayağından ayrılmadan kayabilir. Snowboard sporu kayak ve kaykay sporlarından esinlenerek ortaya çıkmıştır. (vikipedi.org)
Serbest Stil Kayak: Kayağın akrobatik bir spor biçiminde yapılan çeşidi. Serbest stil kayağın 2 ana türü "Mogul" ve "Aerial"dır. Üçüncü bir tür ise daha sınırlı bir şekilde uygulanan "Acro"dur. Mogul stilinde mogul adı verilen küçük çıkıntılarla dolu yüksek bir tepeden aşağıya doğru kayarken iki rampanın da üzerinden atlamak gereklidir. "Aerial" stiliyse bir rampa üzerinden atlayıp havada dönüşler ve spinler yapmayı içerir. Bir olimpiyat sporu olarak kabul edilmeyen "Acro", bir tepe üzerinde yapılan jimnastik hareketleriyle dansın bir araya gelmiş hâlidir. (vikipedi.org)
Artistik Paten: Bireysel, çift ya da grup olarak buz üstünde dönüş, atlayış, kaldırış, adım dizisi gibi hareketlerin yapıldığı bir olimpiyat sporudur. Yarışmalarda müzik eşliğinde, yapılacak dansın ya da gösterinin konusuna uygun kostümlerle gerçekleştirilir. (vikipedi.org)

Sürat Pateni: Kadın ya da erkek atletlerin oval, buzdan bir pistte, viraj ve düzlüklerde ritmik ve güçlü bir kayış sergiledikleri bir spordur. Sürat pateni yarışları uzun kulvar, kısa kulvar ve maraton olmak üzere üç farklı sınıfta düzenlenir. (vikipedi.org)

Yorumlar